Parada de sărituri reprezintă o categorie a grupului de evenimente ecvestre englezești, alături de vânătoare, dresaj și călărie. Aceste reprezentații de sărituri se încadrează în categoria „spectacolelor cu cai,” atât în lume, cât și la Jocurile Olimpice.

Clasa de sărituri

Parada de sărituri este un sport ecvestru relativ recent ținând cont de vechimea curselor de cai și a activităților ecvestre. Acesta a luat naștere în secolul XVIII în Anglia ca urmare a unui set de legi care prevedea îngrădirea terenurilor și a proprietăților deținute la comun, până atunci caii nefiind nevoiți să sară garduri după garduri. Prin aceste legi, Parlamentul Englez a trezit provocări pentru cei care vânau vulpile călare. Astfel, îngrădind o mare parte a terenurilor din țară, vânătorii călare aveau nevoie acum de cai capabili să sară peste aceste obstacole. În cazul primelor competiții de acest gen, susținute în Franța, călăreții erau nevoiți să străbată distanțe lungi pentru a întâmpina obstacole peste care să facă salturi.

În acestă situație, prima versiune a acestui sport nu a fost întâmpinată cu entuziasm de către spectatori, deoarece aceștia nu puteau urmări călăreții pentru a vedea salturile. Astfel, nu a durat mult până când în interiorul arenelor au început să apară garduri. Și acest sport a devenit cunoscut sub numele de Lepping. Ulterior competițiile de Lepping au fost aduse și în regatul Britanic. La acea vreme principalele școli de cavalerie din Europa foloseau o șa adâncă cu scăriță lungă, fiind mai sigură pentru călăreț, dar împiedicând astfel calul să se desfășoare pe deplin pentru a depăși obstacolele mai mari. Însă, ulterior prin influența unui instructor italian de călărie, șaua și scărița au fost adaptate la stilul de călărie al vânătorului, adică aplecat înainte în echilibru cu calul, dând astfel calului o mai mare libertate și mobilitate pentru a depăși obstacolele.

În cazul primilor ani de competiții susținute în Anglia nu existau reguli clare, iar arbitri decideau pe baza opiniilor subiective în funcție de dificultatea obstacolelor sau a stilurilor de călărie. Abia în anul 1925 în Marea Britanie s-a fondat un comitet responsabil pentru sportul ecvestru de sărituri. Însă varianta modernă a paradei de sărituri a apărut în 1912 și a devenit foarte populară.