Dacă în trecut spectacolele ecvestre includeau curse cu care de luptă, întreceri sau turniruri, în prezent competițiile ecvestre sunt mai puțin riscante și mai fascinante datorită probelor și provocărilor pe care le includ. Acestea sunt compuse dintr-o serie de probe precum: parade de sărituri, curse de viteză, probe de dresaj și fel si fel de provocări atât pentru jocheu cât și pentru nobilul animal.

Competiții internaționale

Un spectacol cabalin poate să se desfășoare pe parcursul mai multor zile sau săptămâni, ca în cazul celebrului festival ecvestru de iarnă din Florida, care durează din luna Ianuarie până în luna Aprilie.

Însă majoritatea spectacolelor și întrecerilor ecvestre se derulează pe parcursul a una, două sau trei zile.

Acestea, în general sunt compuse dintr-o serie de reprezentații numite clase, unde o rasă anume de cai sau caii cu același dresaj concurează unii împotriva celorlalți.

Pe lângă competițiile internaționale, fiecare țară cu tradiție desfășoară o serie de concursuri.

Printre cele mai renumite se numără: Festivalul ecvestru de iarnă din Florida, care are loc în fiecare an timp de 3 luni. Este cel mai mare și mai îndelungat concurs fiind recunoscut pentru peisajele extraordinare, competițiile foarte acerbe și bogăția participanților.

Statele Unite statele unite găzduiesc cel mai mare număr de concursuri ecvestre. Printre acestea merită amintite: spectacolul de cai din Devon care este unul dintre cele mai vechi și mai mari concursuri din State. Evenimentul atrage anual oameni din toată lumea, atât călăreți cât și spectatori.

Spectacolul Național de cai este cu adevărat cel mai vechi din Statele Unite. A fost susținut pentru prima oară în anul 1893 în New York pentru ca mai apoi să fie mutat în Florida și în Kentucky. Printre altele, acesta cuprinde competiții pentru vânători, probe de echitație și parade cu sărituri.

De asemenea, Islanda desfășoară Competiția Națională a Călăreților. Evenimentul a fost susținut pentru prima oară în 1950 și se desfășura odată la 4 ani. Însă treptat evenimentul a început să se desfășoare din ce în ce mai des, astfel încât în prezent are loc în fiecare an.

Și Franța găzduiește anual o competiție de sărituri la Paris. Aceasta are loc la Marele Palat de pe Champs-Elysees, iar evenimentul este sponsorizat de compania de modă Hermes.

Si Regatul Unit se poate lăuda cu Spectacolul Roial de la Windsor. Acesta a luat naștere în anul 1943, având loc în fiecare an pe parcursul a 5 zile. Acesta este singurul spectacol din Marea Britanie care găzduiește concursuri de sărituri. Probe de dresaj și curse de rezistență. În plus sunt prezentate peste 130 de clase.