Unul dintre cele mai nobile animale este cu siguranță calul. Acesta a fost domesticit în urmă cu aproximativ 5500 de ani. Calul este prezent în toate culturile, mitologiile și legendele, ocupând un loc de cinste și chiar ridicându-i-se statui.

Acesta este motivul pentru care calul a rămas înscris în conștiința noastră comună, și ne simțim legați de el poate mai mult decât oricare alt animal.

Dacă în vremurile de mult apuse, existența noastră a depins de cal, servindu-ne la transport, la munca câmpului sau în războaie, în prezent nu mai este pe atât de exploatat. Este folosit în special ca formă de relaxare, ca divertisment sportiv, cât și în activitățile recreative.

Spectacolele de sărituri

Competițiile ecvestre cuprind o serie întreagă de clase sau discipline. Printre acestea se numără și concursul de sărituri. Ținând cont de îndelungata relație dintre om și cal, clasa de sărituri este o provocare relativ nouă. Prima variantă a acestui sport s-a născut ca urmare a unei legi dată în Anglia secolului al XVIII-lea, care prevedea îngrădirea terenurilor, și astfel pasionații de vânătoarea călare au fost nevoiți să dreseze caii pentru a depăși gardurile și obstacolele.

În perioada incipientă, proba de sărituri nu a fost întâmpinată cu entuziasm de către public, deoarece nu existau trasee cu obstacole amenajate pe stadion sau în arenă, iar participanții trebuiau să străbată distanțe lungi în căutare de obstacole pe care să le depășească, astfel spectatorii neavând posibilitatea să își urmărească favoriții.

Ulterior, proba de sărituri a trecut prin diferite modificări, s-au creat și adaptat reguli, punctaje și penalizări, ajungând să fie încorporată ca disciplină la Jocurile Olimpice.

În prezent, popularitatea acestui sport a crescut și datorită faptului că a fost introdus în casino-urile online, ca de exemplu: VladCazino, dar și adaptat astfel încât să fie mai bine vizionat de pe televizor.

A domina este unul dintre verbele preferate al tuturor timpurilor. Însa, în concursurile ecvestre, acest verb nu își are locul. În schimb, caii și călăreții lucrează în armonie, și cu siguranță pasiunea lor este transmisă și spectatorului într-o asemenea măsură încât se identifică cu călărețul.

Pentru unii, echitația este o artă, pentru alții este un sport, iar pentru cei pasionați echitația este deopotrivă și artă și sport. Spectatorul admiră saltul perfect peste obstacol dar în același timp privește călărețul cu admirație, identificându-se cu talentul, curajul și determinarea sa.

În plus, popularitatea acestor competiții a crescut atât de mult încât, s-au dezvoltat scheme complicate de pariere și chiar jocuri online având ca personaj principal pe cel mai nobil animal.