Sportul pe care englezii l-au numit „horse trekking” sau sportul nobil, așa cum a fost dintotdeauna numită echitația – este mai mult decât un sport, este o pasiune care atrage oameni de toate vârstele. Centrele de echitație oferă de la lecții pentru începători, drumeții până la tabere și programe pentru cei mari dar și pentru cei mici.
HIPOTERAPIA
Un serviciu inedit, introdus nu de mult timp în România (2014) este cel de hipoterapie. Este vorba despre persoanele cu dizabilități, și nu numai, care pot face terapie cu ajutorul cailor. Ți se pare ciudat? Sau poate nu te-ai gândit niciodată la asta? Păi și cu ce mă ajută pe mine o astfel de terapie? Ai să te întrebi. Beneficiile unei astfel de terapii sunt multiple: ameliorarea tonusului muscular, corectarea posturii, îmbunătățirea echilibrului, sporirea atenției și a memoriei, creșterea autostimei, deschiderea față de oameni și față de animale, intensificarea comunității, ameliorarea semnificativă a tonusului psihic. Unii specialiști spun că terapia cu cai poate vindeca bolile inimii, depresia și chiar cancerul. Un lucru mai puțin cunoscut este acela că animalele nu au ego, adică animalele nu greșesc, nu fac rău intenționat, nu se bucură când cineva suferă și reacționează pur instinctiv.
Acesta este motivul pentru care ne simțim bine în preajma animalelor și în special în preajma cailor, considerați a fi cele mai nobile animale.
Câți dintre voi nu v-ați gândit că ați avea nevoie de un echilibru emoțional? Câți dintre voi nu ați vrut să mergeți la psihoterapie, dar v-a fost teamă? Cred că un club de echitație care vă oferă și terapie și mișcare în același timp este răspunsul potrivit pentru voi.
Superb până aici, dar să nu uităm că nu este un sport ieftin. Și totuși, ti-aș spune să nu-ți faci griji. Unele centre de echitație oferă o parte din echipament astfel încât nu este nevoie să îți aduci decât un echipament în care să te simți confortabil și să ai o oarecare mobilitate.
Și mai mult de atât, cluburile moderne de călărie au transformat sportul sau pasiunea în artă. Au inventat și au perfecționat clasele de călărie, au introdus noi provocări atât pentu jocheu, cât și pentru călăreț, încât este nevoie de practică și perseverență pentru a stăpâni echitația, a cunoaște animalul și a deveni una cu el.
Învățați să vă cunoașteți emoțiile, atât ale voastre, cât și ale cailor, luați-vă inima în dinți, motivați-vă și apelați la unul dintre numeroasele centre de echitație din România: Sibiu, Prahova, Bihor, Vâlcea, Ilfov, București – toate vă așteaptă cu drag să le vizitați și să aveți una dintre cele mai mai frumoase experiențe ale vieții voastre: dragostea față de cai – liniștea interioară pe care aceștia o oferă. Veți fi cu adevărat recompensați emoțional!